“The course of life in unpredictable. No one can write their autobiography in advance.”

Wednesday, September 16, 2009

Nostalgia Menjelang Raya..

Salam..

Entry kali ni... Nana nk imbau semula kenangan masa zaman kecik-kecik dulu.. time sekolah rendah bila nk menjelang raya ni.. Apa menda yang wajib buat dekat-dekat nk raya ni.. hehehe...

Ni citer menda yg suka buat dulu.. :-p
1. Kad Raya..

Kalau dulu-dulu.. (< 15 tahun dulu la.. ) lagi 2 minggu nk raya.. mesti dh sibuk nk beli kad raya utk bg kt member2 sekolah.. sblm beli tu.. nk kena tulis list kt sapa aku nk kasi kad ni... Bila nk beli kad raya tu.. mesti nk pilih yg gambar kartun..ada mercun la.. meriam buluh la.. ketupat la..

Emm.. ni part nk menulis lak.. biasanya aku akan guna ayat-ayat standard mcm ni.. :
a) Selamat Hari Raya.. Maaf Zahir dan Batin..
b) Tahun ni baju raya dh beli ke.. color apa??
c) Nanti bila raya.. jemput la mai umah ye..
d) Kuih raya dh buat / beli ke??
e) Kami nk duit raya.. hehehehe

Selalunya akhir ayat tu mesti ada pantun 2 kerat ni..
"Pecah kaca pecah gelas.. sudah baca harap balas" --> maksudnya soh member balas balik la.. kalau x faham jugak tu x tau la.. ehehehehe

"Pecah kaca pecah tong.. sudah baca harap gantung" --> bila gi raya umah dia.. leh la nampak kad raya yg aku kasi tu tergantung je kt almari.. hahahah

Ni je yg aku ingat.. ada lg rasanya pantun-pantun ni.. Bestkan time tu.. masing-masing berlumba-lumba sapa punya kad raya paling byk tahun tu.. Pastu.. semua kad raya tu mesti nk gantung ke.. sangkut kt almari ke.. kt tingkap ke.. hehehe.. kenangan..kenangan..

Tapi zaman sekarang ni dh lain.. org x bagi dh kad raya ni.. kalau bg pun.. x sampai pun 5 keping.. selalunya member2 akan kirim ucapan guna SMS or MMS or email or greeting card.. sapa yg ada FB tu.. member2 dok hantar thru tu lak.. hehehe.. jimat2...

2. Kuih / biskut raya..

Masa kecik-kecik dulu.. time ni yg aku suka.. masa tu pun Mama rajin la buat biskut raya ni.. so aku n adik akan jd tukang menyibuk la.. nk tekan kuih la.. nk boh ceri la.. nk letak kacang la.. nk kacau adunan la.. hehhehhe.. Time dok buat kuih tu.. punya le terliur.. rasa mcm nk mkn je.. lagi x tahan bila dh bakar kuih tu.. bau wangi je... So yg mana kuih yg mcm terhangit sket tu (time tu oven mana pakai timer lg..semua kena manual.. tgk jam dinding.. bape minit utk bakar kuih..) kami dh booking siap2.. pas buka posa nk mkn.. hehehe..

3. Baju raya.. kasut raya.. handbag raya..

Lagi seminggu lebih nk raya tu.. Mama n Abah akan bw kami adik beradik shopping kt Komtar.. time tu mana ada lg Sunshine ka.. Bj ka.. Gurney Plaza ka.. Qbay lg la.. Time tu Komtar tu kira famous la.. semua org dok tumpu kt situ utk beli baju raya.. Mama satu ja tabiat dia.. kalau nk beli baju tu.. mesti nk kena boria dgn adik aku.. eiii x sukanya... tak design sama.. color mesti sama.. yg adik aku lak.. baju apa yg aku pilih dia mesti nk jugak.. tension..tension.. Dari dulu sampai la sblm kawin.. baju raya ni mesti 3 pasang..

Handbag lak.. Mama akan beli sorang satu.. utk isi duit raya nnt.. hehehe..

La ni bila dh kawin.. ada anak.. keutamaan tu jatuh kt dia dulu la.. pastu nk kena beli barang2 utk umah lg.. tu yg kena cut cost utk baju raya.. hehehe

Ni citer menda yg x suka buat lak.. hehehe
1. Kemas rumah..

Emm.. time ni aku paling boring sekali.. nk kena kemas umah.. Setiap tahun... Abah akan plan siap2.. aku buat keja apa.. adik2 aku buat apa.. Mama buat apa.. Abah buat apa.. so bila hari tu.. masing2 dh tau barang apa kena sediakan.. mcm aku.. Abah selalu soh cuci tingkap.. x suka tul.. sbb berhabuk.. ye la.. sethn sekali je nk cuci.. :D
Pas semua dh cuci baru la Abah mula operasi dia.. mop lantai satu umah.. dia kalau buat keja.. x babitkan org lain.. mmg x sah.. ada je dia soh buat tu.. buat ni.. (hehehe.. Abah.. minta maaf ye.. )

2. Kemas bilik tido..

Aku share bilik dgn adik aku.. so bila nk buat keja ni.. mula la.. aku buat sikit.. hang buat byk.. aku nk boh almari kt sini.. dia nk letak katil mcm ni.. eii pening..

Emm byk tul kenangan masa kecik2 ni.. Time tu dgn sekarang mmg x sama langsung dr segi kemeriahan raya.. Tambah2 lg seminggu nk raya.. mak mak org semua sibuk di dapur.. kami yg budak2 ni akan main kt luar la sampai kul 10 mlm.. main sorok2 la.. main police n theif la.. syokk oooo.. :-p

Ok la.. panjang sgt dh entry kali ni.. Akhir kata.. " Selamat Hari Raya.. Maaf Zahir dan Batin "

2 Comments:

  1. Riezal aka Rezdrake said...
    hahah teringat kad raya time tu kaan.. tu laa standard template depa duk pakai.. Nana.. selamat Hari Raya.. rezal mintak ampun dan maaf andai sepanjang kita berkerja bersama.. ada salah dan silap.. salah tutur kata.. harap di maafkan.

    akhir kata..

    Pecah kaca pecah gelas..
    lepas baca..
    harap balas.. wakaka :)
    Jai said...
    Kecik2 ni mesti buas. hahahah

Post a Comment